بلاگ

۷ ویژگی که یک مدرس متفاوت باید داشته باشد

در حال حاضر مدرس های زیادی در زمینه های مختلف وجود دارند و همگی هم در حال تلاش برای انتقال دانش به دیگران هستند. در بین مدرس ها مسلماً افرادی هم هستند که متفاوت تر از بقیه عمل میکنند یا حداقل در روش تدریس تفاوت دارند.

توی این مطلب میخوام به همین موضوع یپردازم. این تفاوت ها چه مواردی هستند و چرا بعضی از مدرس ها، دانش پذیرهای راضی تری دارند و خود مدرس هم رشد بهتری رو از هر نظر تجربه میکنه. چه چیزی باعث میشه که بعد از اتمام یه کلاس یا دوره آموزشی، بیشتر دانش پذیرها یا شاگردها حس رضایت درونی داشته باشند و از مدرس خودشون راضی باشند؟

 

۱- استاد در ساده سازی محتوا

به نظر من مهمترین مهارتی که یک مدرس متفاوت باید داشته باشه اینه که بتونه مطالب رو ساده کنه. در حدی که هر شخصی با هر سطح از دانشی بتونه یک مهارت جدید رو یاد بگیره. البته اصلاً کار راحتی نیست و مدرسی میتونه این کار رو انجام بده که این ۳ ویژگی مهم رو داشته باشه:

 

۱- تسلط کافی روی مطلب داشته باشه

۲- با نحوه یادگیری ذهن آشنا باشه (خیلی مهم)

۳- روش‌های ساده سازی رو به خوبی بدونه

 

ساده سازی

 

محتواهای آموزشی زیادی رو دیدم که انصافاً موضوع جذاب و محتوای غنی و با ارزشی داشتن، اما به خاطر عدم مهارت مدرس در ساده سازی محتوا،‌ در نهایت دانش پذیر ناراضی بوده. یک مدرس متفاوت، موظفه‌ طوری محتوای آموزشی رو طراحی کنه که دانش پذیر، مطلب رو به خوبی یاد بگیره و بتونه ازش استفاده کنه و حتی تغییر رو احساس کنه.

 

صرفاً انتقال دانش مهم نیست. نحوه انتقال هم مهمه و باید بگم مهم تره. پس هر مدرسی باید نحوه انتقال محتوا رو هم طراحی کنه و حسابی وقت و انرژی بذاره تا به ساده ترین روش ممکن محتوا رو منتقل کنه.

 

ترس، یکی از دلایلیه که دانش پذیرها نمیتونند محتوای جدید رو یاد بگیرند و اگه مطالب ساده سازی نشده باشه، این حس بیشتر و بیشتر میشه و در نهایت دانش پذیر دلزده میشه. حتماً محتواها و مطالب قبلی مدرس رو بررسی کرده و ببینید که انتقال مفاهیم چطوری انجام میشه.

 

۲- مهارت در پیچ و خم های مسیر

یک سوال؟

اگه بخواهید یک مسیری رو برای اولین بار با وسیله نقلیه برید، سعی میکنید احتیاط کنید یا با سرعت بالا حرکت کنید؟ مسلماً احتیاط میکنید، اما چرا؟ چون به قول معروف نمیدونید کجاهای مسیر چاله و چوله داره. نمیدونید کجاها پیچ تند داره و حتی نمیدونید توی این جاده، پلیس بیشتر کجاها می ایسته.

 

توی تدریس هم دقیقاً همینطوره. اگه دانش پذیر هستید و این مطلب رو میخونید، سعی کنید مدرسی رو انتخاب کنید که محتوایی که تدریس میکنه رو حداقل خودش یکبار انجامش داده باشه. حداقل یکبار مسیر رو رفته باشه و با همه پیچ و خم ها آشنا باشه که بتونه توی زمان و انرژی و پول شما صرفه جویی کنه. به هر حال شما منابع محدودی دارید و باید از این منابع محافظت کنید. یک مدرس باتجربه میتونه توی این کار به شدت به شما کمک کنه.

 

تجربه مدرس

 

بهتره یک مثال هم بزنم:

مدرس هایی رو دیدم (حتماً شما هم دیدید) که در زمینه کسب ثروت آموزش میدهند. در صورتی که خودشون هنوز در کسب درآمد ثابت و پایدار مشکل دارند. هنوز دقیقاً نمیدونند که واقعاً ثروت چطوری بدست میاد؟ اصول سرمایه گذاری درست چطوریه؟ چطوری میشه درآمد رو جریان سازی کرد و… اما در زمینه کسب ثروت آموزش میدن. البته شاید بعضی ها هم با این حرف من موافق نباشند، اما من هیچ وقت به این مدرس ها اعتماد نمی کنم. به نظر من مدرسی میتونه واقعاً به شما کمک کنه که واقعاً تجربه داشته باشه و نقاط تهدید و فرصت مسیر رو بتونه به شما نشون بده.

 

۳- مواظبم باش مثل یک مربی

دانش پذیرها به ۲ دسته زیر تقسیم میشوند:

۱- بعضی از دانش پذیرها در طول آموزش بنا به دلایل مختلفی دلسرد میشوند. حتی شاید هم بدون دلیل.

۲- بعضی ها هم روحیه جنگنده فوق العاده ای دارند و تا نتیجه نگیرند ول کن نیستند. (واقعاً عالین)

 

باید بگم هر دو دسته نیاز به حمایت دارند. یک مدرس خوب باید پشتیبانی خوبی هم داشته باشه. مثل یک مربی با شاگردش رفتار کنه. مربی، هم خوبی های شاگرد رو مرتب بهش میگه تا انگیزه بگیره و هم نقاط ضعفش رو گوشزد میکنه، تا کامل تر از قبل بشه و بیشتر رشد کنه.

اگه دانش پذیر هستید، مدرسی رو انتخاب کنید که یا خودش بتونه پشتیبان خوبی برای شما باشه یا یک تیم پشتیبانی برای شاگردانش فراهم کرده باشه. مسلماً هر مدرسی بعد از مدتی خودش به تنهایی نمیتونه همه شاگردها رو پشتیبانی کنه و به تیم نیاز پیدا میکنه.

 

مربی یا کوچ

 

در نهایت شما باید به این نکته توجه کنید که یک مدرس با چه روش هایی شما رو حمایت میکنه و چه ساز و کاری رو برای این قضیه طراحی کرده. برای مثال ما با ۶ روش کاربرهامون رو پشتیبانی میکنیم که بهش میگیم پشتیبانی ۶ بعدی:

۱- تیکت

۲- واتس اپ

۳- تلگرام

۴- حضوری

۵- تلفنی

۶- ایمیل

چرا چند روش رو قرار دادیم؟ چون حس کردیم هر کسی با یکی از این روش ها راحت تره. پس ما باید خودمون رو تغییر میدادیم و طوری برنامه ریزی میکردیم که بقیه حمایت بهتری داشته باشند.

 

۴- شخصیت قوی و دوست داشتنی داشته باشه

خیلی ساده بگم. واقعاً مدرس باید به دل آدم بشینه. باید مورد مقبولیت قرار بگیره. اول باید خودش فروخته بشه و بعد شاگرد دانشش رو با جون و دل بخره. یک مدرس باید یک شخصیت قوی داشته باشه، چون در هر صورت افرادی هم هستند که به هر دلیل از مدرس ناراضی هستند. پس مدرس باید بتونه این موارد رو هضم کنه و اگه واقعا نقطه ضعفی داره (که حتماً داره)، برطرفش کنه.

 

از طرفی با اخلاق و روحیه ای که داره، دوست داشتنی هم باشه و بتونه در طول آموزش مخاطب رو با خودش همراه کنه. حالا چطوری بفهمیم یک مدرس این ویژگی ها رو داره؟

۱- آموزش های رایگانش رو ببینید.

۲- اگه در سایت یا اینستاگرام محتوا تولید میکنه، حتماً اونها رو بررسی کنید.

۳- قبل از ثبت نام سعی کنید حداقل یک مشاوره رایگان به صورت تلفنی و حضوری داشته باشید.

۴- در مورد رزومه اش تحقیق کنید. (البته رزومه واقعی!)

 

واجبه که یه نکته خیلی ریز رو هم بگم. قرار نیست که مدرس به خاطر محبوب شدن برای همه افراد، خودش نباشه و در واقع از خود واقعیش دور باشه. باید سعی کنه که شخصیت خودش رو مرتباً بهبود بده. عادت های جدیدی رو بدست بیاره و از نظر شخصیتی رشد کنه.

امام علی (ع) یه جمله خیلی زیبایی داره که من واقعاً ازش لذت میبرم. میشه گفت در این جمله چند کتاب نهفته شده. لطفاً با دقت بخونید و در موردش فکر کنید:

 

انسان کامل کسی که هم دوست داره و هم دشمن.

 

۵- هر روز یک نسخه جدید

بهتره با هم این حدیث از امام صادق (ع) رو بخونیم:

کسى که دو روزش (از نظر رشد انسانى وکمال زندگى) یکسان باشد، ضرر کرده و باخته است، هرکس که امروزش بهتر از دیروزش باشد، مورد غبطه دیگران قرار مى گیرد ( و آرزو مى کنند که مثل او باشند)، هرکس امروزش بدتر از دیروزش باشد، محروم از رحمت خداست. هرکس که در وجود خود، افزایش و کمال را نبیند و حس نکند، رو به کاستى و نقصان است، و هرکس رو به نقصان و کاهش باشد، مرگ براى او بهتر از زندگى است.

 

یک مدرس قراره به بقیه کمک کنه. کسی که قراره کمک کنه باید هر روز در حال رشد باشه. باید هر روز یک نسخه جدیدی از خودش رو ارائه بده. حتماً پیش خودتون میگید آخه چطوری؟ مگه میشه؟

بله میدونم،‌ اصلاً کار راحتی نیست ولی اگه بشه چی میشه…

یک مدرس متفاوت، باید مطالعه مداوم داشته باشه. بهترین های حوزه کاری خودش رو بشناسه و سعی کنه خودش رو با استانداردهای همون حوزه نزدیک کنه. مسلماً وقتی این موارد توی برنامه روزانه یک مدرس باشه، حتماً متفاوت میشه و همیشه حرفی برای گفتن داره.

 

۶- ایجاد تغییر یا کسب درآمد

هر آدمی برای هر کاری که میکنه، هدفی داره. مسلماً یک مدرس هم برای خودش اهدافی داره. یکی از این اهداف حتماً کسب درآمده. تا اینجای کار مشکلی نیست و طبیعیه. اما سوال مهم اینه که پول یا کسب درآمد چه اولویتی داره؟

اگه ایجاد تغییر در شاگردان رسالت و هدف مدرس باشه، بعد از مدتی پول خودش میاد. اما وقتی فقط پول اولویت باشه، یکم معادله ها تغییر میکنه. مدرسی رو انتخاب کنید که اولیت اولش، انتقال دانش با ارزش، تجربه و ایجاد حس خوب در دیگران باشه. مدرس متفاوت، باید به این که دنیا جای بهتری برای زندگی باشه علاقه داشته باشه. سعی کنه که طرز فکر و شخصیت بقیه رو تغییر بده و مثل یک کاتالیزور عمل کنه.

 

۷- نمیدونم…

استاد ببخشید؟ فاصله سیاره مشتری تا زمین چقدره؟

خیلی از ما آدم ها این مشکل رو داریم. این که وقتی در مورد موضوعی اطلاعاتی نداریم، حاضر نیستیم که بگیم نمیدونم. متاسفانه دیدم که بعضی از مدرس ها، به جای اینکه این کلمه رو به کار ببرند، اطلاعات غلط رو منتقل میکنند. شاید به خاطر اینه که دوست ندارد مورد قضاوت منفی قرار بگیرند.

مسلماً هیچ کسی در دنیا در هر حوزه ای که فعال باشه، اطلاعات ۱۰۰ درصد و کامل رو نداره و این رو باید بپذیریم. پس دلیلی نداره که از این کلمه استفاده نکنیم. یک مدرس متفاوت میتونه بگه نمیدونم اما بررسی میکنم و نتیجه رو اعلام میکنم.

وقتی مدرس این کار رو بکنه، شاگردان حس حمایت و مهم بودن پیدا میکنند و این خیلی خوشایندتره و تاثیر بیشتری هم داره. هیچ موقع نباید از تهدیدها ترسید، باید اونها رو به فرصت تبدیل کرد. کاری که برنده ها میکنند.

 

لطفا شما هم اگه ویژگی دیگه ای رو میشناسید، بنویسید و با بقیه به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری:
تلگرام میلاد آکادمی

4 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام و عرض ادب
    از مطالب مفیدتون متشکرم
    شما خودتون نمونه یک مربی متعهد ودلسوزهستید، و آموزشتون، متمایز از تمام آموزشهاست.
    محتوای سایت شما ارزش هزاربار خوندن و دیدن رو داره، سپاس از زحمات شما.

    • سلام و ارادت
      خیلی خیلی ممنونم از شما خانم کاظمی.
      انشالاه همیشه پایدار و سلامت و موفق باشید.

  • درود و خدا قوت خدمت استاد صالحی بزرگوار و تیم حرفه ای میلاد آکادمی
    به نکات کاربردی و کلیدی اشاره کردید به خصوص ساده سازی محتوا که پایه و اساس تدریس هست و به نوعی هنر مدرس به حساب میاد ودر این مقاله به وضوح دیده میشه
    بسیار عالی و سپاس

    • خواهش میکنم خانم کثیرزاده.
      شما لطفا دارید و بزرگوارید.

دیدگاهتان را بنویسید